Burcht & Kathedraal 1B

info11

Velen die in Thalbrück de Domberg afgingen zullen amper hebben bedacht dat ze een burcht hebben bezocht. Sta je op het voorplein dan zijn de buitenste twee torens die van een vesting. In een conflict tussen de kerkelijke en wereldse macht lijkt de burcht te hebben gefaald. Maar dat is schijn. Na een stevig ontbijt in het stationshotel ga je de hal uit naar rechts, te voet langs de synagoge, de Domberg op. Het Zeitpfad brengt je zomaar in de middeleeuwen. Na een hele klim kom je door de Romeinse Burgus en bij een klein stationnetje met een paardenstal.

Maar jij volgt niet de meute naar de kathedraal. Jij gaat nu eens nét de andere kant op, mét camera en rugzak. Je ontdekt rondom de kerk allemaal kasteelgebouwen.  Dan zie je hoog boven je uit de ridderzaal en woonhuizen, de resten van een donjon en een open toren. Het kan bijna niet anders of je vergeet bijna dat die kerk bestaat. Dit is hem nou, de Sebastiansburcht, de eigenlijke Thal Burg...

Maakverhaal

Wat brengt je er toe om op zekere dag een burcht te gaan bouwen? Ik weet het niet, misschien gewoon het idee dat het zou kunnen. Een modelkasteeltje is nog tot daar aan toe of een kerkje, maar zo‘n burcht is een complex bouwwerk. Een burcht met kathedraal is een bouwwerk dat in de historie zijn weerga niet kent! Ik was twaalf en had zoiets nog nooit gedaan.

Dat was meteen de reden. Maar de vraag rees of ik het wel zou kunnen. Ik had ze wel gezien van karton of van lucifers,maar in steen niet! Alles is vast al gedaan als “zichtmodel”, maar... met interieur, was dat er al? Tot overmaat van dwaasheid vroeg ik me af of het ook op de kleinste modelschaal zou kunnen, een burcht opZ!


Download dit infoblad als p bl