Fotoanstrich, vroeg grijs

z module2 01

Vraag: "Waarom zijn sommige stoomlocs eigenlijk grijs?"

Wij kunnen het ons in een wereld vol slimme mobieltjes nog amper voorstellen, maar ooit was het maken van een behoorlijk scherpe foto een heel karwei. Zo'n foto had een locomotiefbouwer als Henschel vaak nodig om zijn meesterwerk aan de man te brengen.

Dan kwam dé fotograaf! Er werd een zorgvuldig gepoetste loc opgesteld, mét duidelijk zichtbaar bedrijfsnummer. Er werd een flinke berg Magnesium aangestoken of een hele tijd belicht voor er überhaupt wat te zien was.

Maar dan nog vielen details als het drijfwerk of de cilinders veel te donker uit op de zwartwitfoto. Daarom bedacht men de zogenaamde Fotoanstrich. Bij de ene firma was dat grijs, soms met rood drijfwerk, want dat werd mooi diep zwart op de foto. Beierse locs zoals de S3/6 werden soms okergeel gemaakt voor de foto, want ook dat leverde aardig wat grijze nuances op.

03-fotoanstrich-loc S3-6

04 fotoanstrich loc S3 5

Prachtige foto's van modellen zoals hierboven vind je op de site van Frits Osterthun.

Ondanks of juist dankzij het zwartwit zijn veel foto's, zoals van de beroemde heer Bellingrodt, ware kunstwerken geworden.

01-Cal Bellingrodt

Locs die in model grijs zijn moet je dus zien als splinternieuw, want ná de foto werden ze ook vaak in hun grijze jas het spoor op gestuurd.

12 BR03 opZ08 goederenloc Br 50 opZ