De Blauwe Krokodil

05 krokodil opZ

De krokodil is een elektrische loc en dus geheel niet interessant voor mijn 19de eeuwse Thalgau. En toch...

Boxcab logger

boxcab01

Meestal zitten ook modelbouwers vol met plannen. Bij mij is dat niet anders. Vaak zijn het plannen voor een hele tijd vooruit. Maar van tijd tot tijd doet zich iets voor wat je niet had verwacht: een uitdaging. Dit verhaal gaat over zoiets.

Köf II opZ
Kö 5750

Köf, Köf, Köf, Köf, Köf, en... Köf
Dit is geen Britse hoestbui, maar een verhaal over kleine rangeerlocomotieven met de naam Köf,  een kleine hydraulisch aangedreven dieselloc. Het begon in 1932 met een Reichsbahn Kö, later de Köf en toen nog een Köe met electrische accu's.

NS 3505: De Goudvink

NS 3505 de Goudvink

De Goudvink bestaat niet opZ. Hier lees je hoe de NS 3505 kan worden maken.

Klv 20 wordt tram


13 160jaarmaerklin02

Weet je nog in januari 2019? In Märklin 160 jaar werd de diplorrie Klv 20 van de DB voorgesteld: het technische wondertje van Märklin uit periode III. (88025)

Diepladers opZetten

De afgelopen week zijn wij druk bezig geweest om de website te herzien. De bedoeling is dat de site ook met een smartphone of tablet benaderbaar is.

Daarnaast heeft Robert zich over verschillende infobladen ontfermd. In de loop van volgende week komt er een nieuwe: Diepladers opZetten.

trafowagens 1

Plastic-Pest!

Plastic Pest

Wat doet plastic-pest met ouder Märklin wagens?

Snelle shorty!

molen opZ 00

In 2017 werd de Z-wereld verrijkt door de Japanse firma Rokuhan, met een zogenaamde shorty. Eigenlijk is het niet meer dan een zelfrijdend chassis met twee draaistellen. Het kan werkelijk absurd kleine radia doorlopen, zodat je hele kleine baantjes kan maken bij voorbeeld in je lunchdoos.

Groóóósse Herman ist doof!

herman2

Ik heb een hekel aan alles wat doodt, zelfs aan een spuitbus tegen insecten. De grootste weerzin heb ik van kanonnen, maar toch... Als je zo’n spoorkanon van voor WOII op de rails ziet staan boezemt dat je toch een zeker ontzag in.

N opZ

20 NopZ00

Als bewoner van het land Thalgau leef je natuurlijk niet geïsoleerd. Zo kregen we deze maand post uit een buitenland. Dat buitenland is gecreëerd door Roel Nieuweboer. Zijn land is gebouwd op twee modelbouwschalen N (1:160) en Z (1:220). Hieronder vertelt hij zelf wat over diepte werking en digitale sturing: