Duizend en één Lanz

01 lanz op schaal Z

Dit artikel is een keuze uit de duizend-en-één typen Lanz, want dit bulldogje-van-alles is er mét ploegen, dorsmachines en nog veel meer. 

Een Lanz maken of breken

35 lanz op schaal Z

Het komt niet vaak voor dat iemand een lans voor je breekt en nog minder dat iemand er eentje maakt, maar ik heb dat gedaan!

Graafmachine opZ

Graafmachine | spoor Z 1:220
Er wordt opZ tegenwoordig heel wat af ge-3D-print. Daar zijn fraaie producten bij, maar ook dingen waarbij Duitsers het woord 'klobig' laten vallen. 

Graafmachine vervoer opZ

Graafmachine | Z scenery 1:220

Hierboven zie je een scène met een graafmachine van onze Z collega Gérard Blaaubeen. Na het maken van deze 'werf' besloot hij het antwoord te bouwen op een vraag die maar niet werd gesteld.

Auto bouwen

Thomas Flyabout | Z scenery 1:220

Hoe bouw je zo'n oldtimer opZ globaal in zeven stappen?

Auto typen

Opel Runabout 1909 | Z scenery 1:220

In de 19de eeuw waren heel wat uitvinders bezig met autotypen. Er ontstond een heel scala naar ieders wens. Hier worden acht autotypen beschreven, ieder met een voorbeeld opZ. Om het leuker te maken komen daar nog wat buitenbeentjes bij.

Auto uitvinders

Auto Marcus | Z scenery 1:220

Dit is de eerste van een rijtje artikelen over auto's opZ. Aanleiding was de museumwagen 2019 waaraan de Porsche ontbrak. Ik maakte eerst een Ganz en later een Marcus, maar ik heb er nog veel meer, vooral oldtimers. Er zijn veel bouwmethoden. Mijn Belgische Z-genoot Gérard kitbasht juist weer moderne vrachtauto's en ook die komen hier aan de orde. Nu eerst wat historie:

Loodsje opZ

Loodsje op een onderstel | Z spoor 1:220

Wie geluk had heeft hem te pakken gekregen: een loodsje. Hij is er in vier kleuren: rood, groen, blauw en grijs. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus wel slim om dit eerst even door te lezen.

De korenkap opZ

Korenkap | Z scenery 1:220Een korenkap was een tijdelijk bouwwerk om de oogst tegen slecht weer te behoeden. Dit leuke bouwwerk is opZ gemakkelijk te maken.

Bouwmethode gebouwen

Slot Rosenthal | Z scenery 1:220Er zijn vele methoden om gebouwen te maken opZ. Hier bespreek ik wat ik door de tijd aan methoden heb ontwikkeld met leuke voorbeelden.