Diorama Burgweg 2
maakverhaal

01 diorama burgweg basis opZ
Eigenlijk is dit diorama een overgangszone tussen vier diorama's en twee spoormodulen. Dat maakt het behoorlijk lastig om alles te laten passen en daarom is er ook geen tweede waarmee hij kan worden geruild.

Diorama Burgweg 1

01 diorama burgweg opZ

Velen die voor een bezoek aan de kathedraal van Thalbrück de Domberg opgaan zullen niet hebben bedacht dat ze ook een middeleeuwse burcht hebben bezocht en aankomen bij een Romeinse Burgus. Het lijkt wel of je achteruit gaat in de tijd.

Visueel nut opZ

Visueel nut van details in modelbouw

Dé werkelijkheid bestaat niet. Wij construeren die uit wat we waarnemen. Dat we niet alles waarnemen blijkt wel uit ooggetuigeverslagen. Ieder vertelt de waarheid, maar vaak compleet verschillend. Dit gegeven kun je goed gebruiken bij de modelbouw.

Modulen typen

Modulekop Jörger

Op zaterdag 26 februari 2005 werd de eerste Nederlandse Z-moduleclub opgericht. Er werd gekozen voor modulekoppen van Jörger, maar ook voor een tabel met zoveel regels en beperkingen dat er nog maar weinig ruimte overbleef voor je eigen fantasie.

Modulen opZ bouwen

Ontwerp van een modulenbaan op schaal Z

Hier begint het verhaal van de wereld opZ in modulen. Maar aan dat verhaal gaat heel wat vooraf. Ik was tien jaar oud toen het modelbouwvirus me te pakken kreeg. Er was geen vaccin, maar mijn baanplan was gelukkig nog beperkt.

Infobladen opZ

15 opZ infoblad

De infobladen van opZ vormen samen een rondreis door het fictieve land Thalgau en zijn historie.