Gelaser in de schuurtjes

Schuurtjes op schaal Z

Hoe je met een paar schuurtjes een heel stel bouwseltjes opZ uit de grond kunt stampen, waar de gemiddelde volkstuinier wild van zou worden.

Gelaserde bouwpakketjes

Daar ben ik weer op de modelbouwbeurs in Houten. Neem maar mee, zegt Gonard, want hij kent mij. Ik kan het niet laten. Zodra ik zoiets heb moet ik er wat geks mee doen. Het zijn vier verschillende gelaserde bouwpakketjes:

1 GCLaser: storage shed

2 Micro Trains: tool shed kit

3 Fox Valley Models: Z scale section house

4 GCLaser: tool shed

1 GCLaser: storage shed

Schuurtjes op schaal Z

Inhoud bouwpakketje.

Er zit in:

  1. een isometrische tekening met uitleg
  2. drie gelaserde velletjes ‘shingles’
  3. twaalf gelaserde stukjes fineer
  4. geëtste dakvlakken
  5. positioneerbare deuren
  6. houten- en traliezijden

Als je dat openmaakt blijken de drie velletjes ook de geëtste dakvlakken te zijn en de deuren zitten gewoon in de houten en traliezijden. Maar die tekening is leuk. Die geeft aan dat elke wand uit twee lagen bestaat: één dichte houten wand en één traliewerk. Dat biedt mogelijkheden! Eerst snijdt ik de dichte vlakken los. Die voorzie ik om de millimeter van een snijlijn zodat het planken-wandjes worden. Daarvan bouw ik twee dichte schuurtjes. De twee deuren heb ik los gemaakt. Die bewaar ik nog even. Ik heb namelijk een plan!

Schuurtjes op schaal Z

Aus zwei macht vier.

Ik ga er vier van maken! De schuurtjes worden niet opgedikt met een tralielaag. In plaats daarvan gebruik ik het traliewerk voor een tweede schuur, een soort kippenren. De dichte schuurtjes lijm ik op de bedoelde bodems. De open schuurtjes krijgen van binnen een laagje ‘organza’. Dat is heel fijn gaas dat je kunt kopen voor een habbekrats (bij Action).

Daarna lijm ik ze domweg op hun eigen dak dat ik er plat onder leg. Nu heb ik vier schuurtjes, maar wel zonder dak en maar twee deuren. De extra deuren snijd ik uit restanten van het laserframe. De dakjes maak ik van profielkarton. (hobbyzaak). Op een paar heb ik ‘shingles‘ geprint en op andere oudhollandse pannetjes.

Restjes

Daar staan ze dan mijn vier schuurtjes. Ze zijn nog een beetje bloot. Van de rest van het laserframe snijd ik nog een paar planken. Van de rest van mijn printpannen en –shingles maak ik wat stapeltjes. Een restje gaas rol ik op en zet ik opzij tegen een schuurtje. Ten slotte vond ik nog een zelf geboetseerd Z-mannetje bij mijn scrap. Klaar! Twee schuurtjes met dakpannen, grijs en rood, en nog twee gaasschuurtjes met shingles. Kom op Gonard! Eerlijk delen, jij twee en ik twee. Kies maar uit.

Schuurtjes op schaal Z


2 Micro Trains: tool shed kit

Ik weet nog dat ik als jongen pogingen deed een radio te repareren of mijn fiets. Hoewel ik ordelijk werkte hield ik aan het einde toch altijd nog wat schroefjes over of een onderdeeltje. Mijn radio reed dan feilloos en op mijn fiets ontving ik alle zenders, maar wat deed ik met de 'scrap'? Zoiets heb ik bij die schuurtjes nou ook.

In zo'n laserpakketje zit van alles en volg je de handleiding dan krijg je inderdaad wat is afgebeeld, maar ik wil altijd meer. Liefst superschuurtjes of iets dat nog niemand heeft. Dus bekijk ik zo'n pakketje niet meer als 'schuurtje' maar als een verzameling bruikbare onderdeeltjes. Abstraheren heet dat en het is leuk.

Schuurtjes op schaal Z

Aus ein macht drei.

Daar heb je nou van Micro-trains bij voorbeeld een tool shed kit, setje 799-90-902. De kwaliteit ervan is hoog. Er zit een keurig gelaserde bodemplaat bij, maar ik print liever een stukje straat op bruin fotokarton en mijn schuurtje staat er nog mooier op. Ik zet twee kopwandjes en zijwandjes op en meteen heb je al wat. Die mooie bodemplaat heb ik straks dus over.

Schuurtjes op schaal Z

Ramen zitten er niet bij, maar ik wil immers een superschuur, dus knip ik de roedeverdeling van horrengaas en het glas van printable inkjetsheet. De deuren gebruik ik wél. Ze zijn mooi gedetailleerd, maar aangezien ik ze wijd openzet houd ik de 'planken' aan de zichtbare kant. Maak je één of twee deuren dicht, dan draai je ze natuurlijk om. Nu hoeft er in principe alleen nog maar een dak op.

Schuurtjes op schaal Z

Massa's dakpannetjes.

Ik heb weinig zin om me gek te gaan zitten plakken aan losse papieren shingletjes. Ik heb toevallig oranjerood karton van oude archief mappen gevonden bij een kringloopwinkel.

Schuurtjes op schaal Z
Ze kostten mij een dikke € 0,10 per stuk (ca 72 dakjes) en daar heb ik massa's dakpannetjes op geprint. Ik knip mijn dak op maat en met de botte kant van mijn breekmesje trek ik er langs een liniaal strepen op zodat de dakpannen door hun profiel beginnen te 'leven'. Dan vouw ik de nok scherp dubbel en rits er met mijn nagel langs zodat er aan de rand een nokvorst ontstaat. Dak erop met secondelijm en klaar is mijn eerste schuur.

Schuurtjes op schaal Z
En tsja, daar zit ik dan met een bodemplaat, twee zelfklevende dakplaten en een heleboel gelaserde balkjes die aan detail weinig visueel nut toevoegen. De twee gelaserde 'portaaltjes' ga ik gebruiken voor een extra overkapping, zeg maar carport. Eerst maak ik weer een dak, deze keer van strogeel karton. Dat is eigenlijk een geribbelde kaart uit het scrapvak van een knutselwinkel (€ 0,35 ca. 36 dakjes groot) Daar print ik shingles op en met mijn breekmes schraap ik er hier en daar van onderaf een gaatje in. Het is immers een verweerd dak.

Restjes

De twee tympaantjes voor de kopgevels haal ik uit het restframe. Ik trek er met een fineliner plankjes op en plak ze onder dak. De carport is zo min of meer af. Ik zet hem dwars naast zijn schuur en ben trots op mijn rendement. Maar nu heb ik nog steeds genoeg dingetjes over voor een kleiner kapje, een fietsenstalling bij voorbeeld. Die krijgt een dakje van lichtgrijs karton om de zaak speels te houden. De resten van de resten gebruik ik nog om de zaak een beetje aan te kleden want bij schuurtjes vind je altijd wat zooi, een stukje pergola of een leeg kozijn. Zo heb ik voor mijn vrekkige € 10,70 drie leuke gebouwtjes.

Schuurtjes op schaal Z


3 Fox Valley Models: Z scale section house

Daar heb ik een setje van Fox Valley Models te pakken, een section house, FVM051 en dat kost maar € 3,10. Dat is ruwweg nog geen derde van een Micro-trains tool shed, dus wat kun je nou helemaal verwachten. Nou dat valt dus nogal mee.

Schuurtjes op schaal Z

Het hele setje bestaat uit vier wandjes een deur en een dak. De handleiding stelt weinig voor, maar ja, 't is niet bepaald de Nôtre Dame, dus daar kom ik wel uit.

Schuurtjes op schaal Z

Ramen

Deze schuur heeft echte raamroeden dus hoef je ze alleen maar te verglazen met printable inkjetsheet. Die sheet heeft aan een kant een inktabsorberende emulsielaag. Wil je glasheldere ramen dan kun je die er afwassen, maar je kunt er ook nog fijnere roeden op printen. In dat geval lijm je altijd de emulsiekant, maar niet de sheet zelf. Je doet de lijm heel dun aan de binnenkant van de versteropeningen en legt de sheetraampjes er losjes op. Zo blijven ze helder.

De wandjes staan al gauw overeind, maar 't is even opletten welke je kops plakt aangezien er geen vertanding is op de hoeken (zoals bij GC of MTL). Met een beetje improviseren krijg ik de zaak wel passend. Ik print een bodem op beige fotokarton en plant de schuur er zo op dat er nog wat ruimte is voor 'improvisatie'

Schuurtjes op schaal Z

Deur & dak

Nu moet er een soort horizontaal beplankte garagedeur in, maar die vind ik niet mooi dus ik knip er twee deuren van. Die zet ik met de plankenkant rechtop, zichtbaar in de deuropening, in dit geval wijd open. Dan hoeft alleen het dak er nog op. Maar dat dak zou gaan bestaan uit twee plankjes hout en een laag schuurpapier korreltje 80. Dat is me veel te dik, dus alleen het schuurpapier lijkt me genoeg. Zo houd ik de twee dakplaten over voor die improvisaties.

Schuurtjes op schaal Z

Aus null macht eins

Als je zo'n pakketje niet als section house bekijkt, maar gewoon als setje bruikbare onderdeeltjes, dan valt je iets bijzonders op. Ook het frame waaruit de schuurtjes zijn gelaserd is bruikbaar als onderdeel. Dat toon ik hier door er twee portalen uit te knippen waarin de kopkanten zaten. Ik knip één zijwand uit de omlijsting van de garagedeur en nog een andere uit het frame waarin de zijwand met garage zat. Samen vormen die ook weer een hele schuur, wel een beetje open, maar toch.

Schuurtjes op schaal Z

Detailleren

De wanden maak ik dicht met heel fijn gaas dat ik bij Action heb gekocht. Mijn vrouw noemt dat 'organza' en het is er in diverse kleuren. De kippen vinden zwart het mooist dus dat wordt het. Het dak maak ik van roodbruin karton. Het is van een oude snelhechter uit mijn studietijd. Dat karton is niet helemaal glad, maar heel fijn geribbeld en dat is ideaal.

Doorwrochte Z-bouwers gaan mettertijd aan de merkwaardige afwijking lijden dat ze overal materiaal in zien. Je kijkt dan als het ware 'opZ-schaal' naar de dingen: Fijn schuurpapier wordt grind, fineer wordt plankhout, organza wordt kippengaas en een heel klein batterijtje een enorme dieseltank. Verder wordt alles in de wereld reusachtig onbruikbaar. Op het karton print ik dakpannetjes die ik met een tekenprogramma heb getekend. De schuur zelf is nu af.

Restjes opmaken

Bij zo'n schuur wordt altijd geklust. Ik zet er dus nog een paar 'planken' tegenaan om de restjes van het gelaser een beetje op te maken. Een kraaltje wordt een afvalbak, een miniplukje schuurspons een struik en met een hoop fantasie heb je voor een habbekrats weer een leuk minidiorama...

Schuurtjes op schaal Z


4 GCLaser: tool shed

Als je het over perfectie hebt dan kun je de schuurtjes van GCLaser niet missen. De tool shed nr 5201 kost $12,75, maar ik heb ze van Gonard en die houdt niet van winst maken. Tot mijn verrassing zitten er twee in één frame. Er zijn papieren shingles, acetaat ramen en een perfecte beschrijving mét exploded view, kortom ideale schuurtjes voor Z-dummies!

Schuurtjes op schaal Z

Na mij enige tijd te hebben verlustigd in ladders, consoles, kistjes en kastjes spoed ik me naar nummer 1 van de handleiding. Ik wordt daar uitgenodigd een kopwand aan te kleden met allerlei ragfijne details, maar dat doe ik niet.

Gezien mijn idee van visueel nut ga ik eerst beide schuurtjes 'casco' bouwen en pas daarna, liefst verschillend, afwerken. De vier wandjes van een schuur zijn aansluitend gelaserd en vallen er samen in één keer uit. Aangezien ik nog geen idee heb van wat ik allemaal uit dit setje kan bouwen maak ik nog geen kartonnen grondplaat. Het eerste schuurtje springt bijna vanzelf in elkaar

03 schuurtjes 3

Ramen en deur

Ik lijm de acetaat raampjes erachter en de deur erin met de planken aan de zichtbare kant. Zet je hem dus helemaal open dan moet je de deur 'binenstebuiten' plakken

Schuurtjes op schaal Z

Het dak

Er is een houten dak bij waarop je papieren shingles kunt plakken. Dat heb ik weleens gedaan, maar ik vind ze niet mooi dus neem ik een A4-tje kunstkarton, Canson, in terracottakleur ca €0,65 voor 36 dakjes. Daar print ik mijn zelfgetekende dakpannetjes op.

Met een vulpotlood zonder stift en een lineaal rits ik er strepen in zodat de dakpannetjes er écht uit gaan zien. Ik vouw het dak scherp en rits er met een nagel langs de rand een nokvorst aan. Dan lijm ik eerst de korte kant vanuit de nok, maak het schuurtje exact haaks en plak dan de lange kant vast.

Schuurtjes op schaal Z

Aanbouwseltjes

Nu zie je op de hoek nog vertandingen. Die dek je af met speciale plankjes, 12 t/m 15 op de exploded view.

Schuurtjes op schaal Z

Aan verdere cosmetica doe ik nog niks want nu komen al die aanbouwseltjes. Er zijn twee consoles voor een afdakje en twee voor de ladder aan de achterkant. Verwissel ze niet: die twee met weerhaakjes zijn voor de ladder. De ladder zélf knip ik uit horrengaas.

Schuurtjes op schaal Z

De dakjes maak ik niet van hout, maar opnieuw van mijn geïmproviseerde dakpannen. Slim is om nu eerst een tweede schuurtje te bouwen, maar ook weer casco. Pas als ze staan krijgen ze grondplaten.

Aus vier macht viel!

Nu pas inventariseer ik wat ik allemaal over heb. Dit is het stadium voor de echte Z-fantast:

Nu ontstaan hondenhokken, kippenschuurtjes, houtstapeltjes, een duiventil of kasje om sla in te kweken (met acetaatglas). Gewoon een stuk hek of een rek of een schoenenschraper, een houten plantenbak onder een raam, eventueel met fijne groene vlokjes als planten, het wordt er allemaal steeds mooier van.

Schuurtjes op schaal Z

In mijn geval zijn de schuurtje van twee olieboeren. De ene verkocht Olex, de andere Shell. Hun borden staan nog bij ieders schuur. De Olex-boer heeft een konijnen- en een hondenhok, de andere een tuinbank, een hondenhok en een slakas. Er zwerven hier en daar nog wat planken en rekken omheen, want gepensioneerde olieboeren zitten nooit stil zoals iedereen weet. Zo knip je uit de restanten van het laserframe net zolang bruikbare onderdeeltjes tot er niets meer over is.

Slim bouwen

Het wonderlijke is dat je door slim bouwen met twee of drie sets schuurtjes een heel complex bouwseltjes opZ uit de grond kunt stampen waar de gemiddelde volkstuinier enthousiast van zou worden.

Schuurtjes op schaal Z

Meer gebouwen opZ