Sparren voor een spotprijs

Sparren | Z scenery 1:220

Hoe kom ik aan veel goedkope mooie sparren opZ, maar niet van plastic of de bekende sisal pijpenragers? Het beste wat je dan kunt doen is je partner wijsmaken dat je alleen nog groene wollen truien wilt... Dan kun je ze na verloop van tijd zelf maken.

Benodigdheden

  1. wolresten groen, liefst meerdere sparrenkleuren.
  2. bloemendraad, groen of bruin 0,5mm.
  3. een werkblad of tegel, blokje purschuim
  4. schaar
  5. secondelijm
  6. schroefmachientje

    Sparren maken | Z scenery 1:220

draadjes plakken

Sparren hebben penwortels. Die zitten diep in de grond zodat een spar nooit omwaait maar afbreekt. (leuk idee voor straks: een afknapper). Dus een voetje hoef ik niet te maken. Ik parkeer ze straks gewoon in een blokje purschuim. Nu neem ik wolresten in een paar kleuren groen die gemiddeld een spar kunnen voorstellen. Die wikkel ik om een stokje of een aluminium profiel zodat ik ze straks in één keer kan doorknippen. Ik doe dat op één plek en van dun naar dik zodat ik na het doorknippen verschillende lengten heb.

Sparren maken | Z scenery 1:220

Sorteren en lijmen

Nu sorteer ik die draadjes op lengte en leg ze dwars op en rij. Er ontstaat een laddertje van smal naar breed. Ik neem ca 20cm bloemendraad voor een boom van 10cm en knik dat in het midden. Ik besmeer de draad tot aan de knik met secondelijm en houd hem aan de andere helft vast. De plakkende kant leg ik met een pincet midden over mijn groene laddertje en druk hem aan. Na een paar seconden zitten al een heleboel draadjes een beetje vast. Nu draai ik het geheel om en vouw de ongeplakte draadhelft er bovenop.


Sparren maken | Z scenery 1:220

Nu heb ik dus een groen puntig matje tussen twee draden. Ik draai de twee losse draadpuntjes met de hand een beetje in tot ik de nu gedraaide draad in de kop van de schroefmachine kan zetten. De top van de boom zit dus nu in de schroefmachine. Ik draai de hele boom machinaal in, maar niet te ver! Nu zie ik dat de bovenkant van de boom verder is ingedraaid dan de onderkant. Die komt straks.

Sparren maken | Z scenery 1:220
Eerst leg ik de nu rond geworden boom weer plat en ga met een pincet de nog gedraaide woldraden ‘uitborstelen’ tot ze lekker flossige takjes vormen.

Sparren maken | Z scenery 1:220

Sparen kappen

Zo ontstaat een woest en wild gewas dat nodig naar de kapper moet. Nu ontvreemd ik de scherpe stoffenschaar aan het naaimandje van mijn vrouw en knip de boom rondom schuin naar de top toe. Ik ben niet bang om hem te smal te maken, maar hier en daar een uitstekend takje is ook leuk. Nu is mijn spar nog wel steeds plat. Ik zet daarom ook de voet van de boom in de schroefmachine. Ik draai rustig verder in tot de boom weer rond is, maar niet te ver want hij breekt al gauw. Hier wil ik een grote spar, maar als dat toch gebeurt maak ik er maar twee heel kleine sparretjes van.

06 sparren

In dit stadium lijkt mijn boom al flink op een spar, maar nu ga ik hem ‘aankleden’. Ik bespuit hem niet met spuitlijm maar met matte lak. Spuitlijm blijft heel lang kleverig. Na langere tijd ziet je boom er dan uit als een grauw en pluizig stofnest. Blanke lak droogt hard en onzichtbaar op en verzamelt dan geen stof meer. Ik strooi zeer fijne vlokjes sparrengroen (eigen product) in een metalen schaaltje en wentel de spar er eens lekker doorheen. Zit hij flink vol groen dan wordt hij net zolang afgeschud tot hij een mooie spar is en vervolgens in de purfoam geparkeerd tot hij droog is. Het gaat zo lekker dat je voor je het weet een heel bos hebt.

Sparren maken | Z scenery 1:220

Als je dit werk nu doet in je pas nieuw gebreide groene trui, dan kun je al na verloop van korte tijd een enorme hoeveelheid prachtige sparren tegemoet zien voor een spotprijs.Sparren maken | Z scenery 1:220

Meer bomen opZ