Een winterboom opZ

Winterboom | Z scenery 1:220 Probeer ook eens zo’n klein boompje te maken, een winterboom opZ. Met de handige takkenmethode lukt het iedereen.

Eerst verzamel ik alle benodigdheden:

  1. twee takjes met al een beetje een boomvorm
  2. zeegras en schuurspons bruin
  3. een werkblad of tegel
  4. schaar
  5. secondelijm
  6. kartonnetje
  7. bruin vloeibaar hout op acrylbasis
  8. paletmesje, lijmnaald
  9. bruine en witte verf in spuitbus
  10. het infoblad opZetten van bomen deel 1 (pag. 15)

Winterboom | Z scenery 1:220

Nu knip ik van het takje dat al het meest op een boom lijkt de onderkant recht af. Ik lijm dat op het kartonnetje en boetseer ook meteen maar een boomvoet. Eigenlijk weet ik helemaal niet hoe zo’n boomvoet er écht uitziet. Een foto van een boomvoet  is dan wel handig (zie hieronder).

Winterboom | Z scenery 1:220

 Lijmen

Nu neem ik een andere tak en daar knip ik losse takjes vanaf, een beetje schuin want dan heb je een groter lijmvlak. Dat gaat nogal makkelijk. Ik moet ze dan met secondelijm aan de stam plakken. Een drama! Ze vallen er steeds weer vanaf. “Je moet ook niet zoveel lijm gebruiken” zegt Robert: “Dan bindt het sneller af.” Dat werkt inderdaad een stuk beter.

Als ze er goed en wel aanzitten smeer ik die lijmpunten rondom af met vloeibaar hout. Zo vormt het één geheel. Dan moet het een paar uur uitharden.

Winterboom | Z scenery 1:220


Fijnere takken

Die paar uur zijn zomaar een hele dag geworden, maar nu verder: Met kleine plukjes zeegras maak ik nog fijnere takken. Dat maakt een hoop rommel en het plakt overal behalve waar het moet, vooral aan mijn vingers. Voor ik zelf in een boom verander probeer ik een tweede methode: Ik pluk een schuurspons uit tot het allemaal draadjes zijn.

“Lijm er liever teveel dan te weinig aan,” hoor ik: “je kunt straks altijd nog voor kapper spelen.” Maar als ik er teveel aan plak zie ik er eerlijk gezegd geen boom meer in! Ik lijm ze dus alleen aan de uiteinden van dikkere takken of in de oksels daarvan. Een bruine schuurspons levert trouwens wel een leuker resultaat op dan een groene.

Winterboom | Z scenery 1:220 Winterboom | Z scenery 1:220

Overgangen verwijderen

Met een spuitbus bruin bespuit ik heel lichtjes mijn boom. Meteen wordt hij al echt bomig, want alle overgangen verdwijnen. Je hebt de neiging teveel te spuiten, niet doen! Vanaf dit punt kan ik de boom aankleden als lente, zomer, herfst of winterboom. Ik kies voor de winter! Een extra spuitbus hagelwit moet voor de eerste sneeuw zorgen. Dat moet je alleen van bovenaf doen en maar met één of twee korte stootjes.

Sneeuw

Met een penseeltje houtlijm plak ik dan hagelwit zand, boven op de takken en verder op alle plekken waar normaal sneeuw blijft liggen. Het is wel een beetje eng om mee te beginnen, maar als je eenmaal bezig bent zie je de winterboom groeien. Dit stadium is wel het leukst. Het wordt gewoon lastig om het geduld op te brengen voor droogtijden.

Winterboom | Z scenery 1:220

Aan het einde komen er nog een soort glittertjes op die er echt sneeuw van gaan maken. Je hebt de neiging te lang door te gaan, maar dat maakt de boom niet mooier. Hij is al gauw goed, mooi en uniek voor de baan. Volgende keer probeer ik ook eens een zomerboom.

In de galerie kun je andere bomen opZ bekijken.

Meer bomen opZ