Boxcab logger

boxcab01

Vaak plannen ik voor een hele tijd vooruit, Maar van tijd tot tijd doet zich iets voor wat ik niet had verwacht: een uitdaging.

Een houtzagerij bestaat door houtwinning. Daarvoor zorgt de firma Gonhardts Holzwerke. Met twee boxvormige locomotiefjes (boxcabs) en een manschappenwagen trekken de bosbouwers er op uit om bomen te kappen in het woud.

Ik kom op de modelspoorbeurs in Houten om mijn eigen wensen te vervullen. Duitse dampfloks wil ik en allerlei leuke wagens voor periode I, maar ik kom thuis met iets heel anders: een doosje met bijna onherkenbare messing onderdelen. Voor de echte modelbouwfreak heeft dat meteen iets magisch. Je gooit alles aan de kant en móet het gewoon proberen. Ik had zelfs nog nooit van een Boxcab gehoord.
Met veel engelengeduld zit je tenslotte een project uit te werken waarvan je nooit had gedacht dat je het leuk zou vinden. Ik kon er haast niet meer mee stoppen. Bij deze waarschuw ik je dus voor de aanstekelijkheid van de

"logging boxcab locomotive brass kit"

Vertrouwen

Nou, dankjewel Gonard! dacht ik toen ik op de beurs in Houten die twee doosjes kreeg. Daarin zat een beetje brass-scrap van een welwillende hobbyist die tevergeefs had geprobeerd de belofte op de dekseltjes te realiseren: twee locomotiefjes die bosbouwers gebruiken. Maar er zat nóg wat in die doosjes, iets bijzonders. Dat was Gonards vertrouwen dat ik er nog wat van zou kunnen maken.

boxcab02

Manschappenwagentje

Om er nog een schepje bovenop te doen heb ik er een manschappenwagentje bij gemaakt. Dat is een wagentje waarin de houthakkers door de boxcab naar hun werklocatie worden vervoerd. Ik heb het gemaakt van een (zeer oud) draaistel van een der eerste houtwagens opZ (nr 8619). Het draaistel heb ik afgedekt met een lekker zwaar plaatje blik. Daar zijn de vloerplanken van één mm ingekrast. Dat kostte me een breekmesje, maar was toch leuk.

Vervolgens zijn de stijlen, banken, borden en hekjes gemaakt van groen geverfd fineer. Het dak is uit zilverkarton dat ik door het in te krassen met een afgedankt vulpotloodje heb omgetoverd in golfplaat. Die golfplaat heb ik een beetje roestig gemaakt met verf.

boxcab04

boxcab artAan de achterkant zit een korf van heel fijn gaas, waarin met dun draad en zilverkarton hakbijlen, een houtpik en houwelen zijn gemaakt. Er ligt nog een spade op het dak, een handbijl op een zitbank etc. Aan de voorkant van het wagentje zit weer het bedrijfsbord van Gonhardts Holzwerke Gmbh.

Nu vind ik het mooi geweest...

Hoe ik dit precies heb gedaan kun je lezen in de PDF. Klik op de afbeelding en download het artikel.

Meer locs