Baureihe 0310: dag 2
De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus
Ik ga het dus echt doen: twee blauwe locs Br03 maken. Na het demonteren (zie dag 1) moeten de voorste twee dommen van de locs worden verplaatst. Dat wordt dus slijpen!
De eerste aanzet is meteen het point-of-no-return en al gauw loopt mijn diamantschijf vol. Dus wordt het noest en ambachtelijk sleutelvijlwerk. Dat is erg uitkijken. Voor je het weet pak je met je eerste groffe vijl details mee. Het eerste treedje aan de ketel was ik al na één minuut kwijt.
Twee vijltjes verder is het oppervlak gezoet, dwz fijner gevijld tot aan polijsting toe. Gelukkig zit de achterste dom redelijk goed want het schroefpunt van de kap is niet verplaatsbaar.
Verder met vijlen
Nu heeft de blaue Mauritius van voren geen aflopend schort en, geheel toevallig, de blaue Franziskus ook niet. Om de rechte omloop te maken moeten de schuine delen er ook af: vijlen dus maar weer. Omdat je heel dicht langs het chassis moet is ook dit een erg voorzichtig karwei.
Als er alvast één zijn schortje kwijt is ziet dat er nogal iel uit, maar dat verandert later omdat er nog schoren onder komen.
Die schoren moet ik nog uittekenen met diverse andere onderdelen, dan tweezijdig printen en ze er opgevouwen aan lijmen.
Tenders
Dan volgen de tenders. Dat is weer zo'n 'effe-slikken' punt, want je zet dan toch maar een cirkelzaag in je kostelijke tenders. Maar die plastic kolen moeten eruit, want de tender van deze sneltrein is goeddeels leeg gereden (dat spreken we af). Straks komen de echte kolen erin, maar heel weinig, zodat hij ook eens bij de BW kan buurten voor verse kolen.
Ook de binnenkant van de tenders moet drie keer worden gevijld.
Als dat klaar is (en ik baad in gruis en poeder) heb ik het ruige werk gehad. Ik bekijk hieronder nog even mijn voorbeeld ter contrôle en slaak dan een zucht. Ja, zo moeten ze ongeveer worden, maar dat is nog een heel eind weg. Toch heeft het voorbeeld van de Mauritius ook een foutje in de tender. De opbouw van de kolenkast is niet blauw maar zwart.
Op de cabinedeur komt geen DB , maar een Reichsbahnlogo . Ook die extra cabinedeur is weer tekenwerk.
Onder de cabine komt nog een perslucht remtank. Die ga ik maken van messing buis. De schoorsteenkrans moet hoger. Dat wordt ook messing. Dan zijn er nog railruimers, trappen, gripstangen en armaturen op de bufferbalk die ik van fijn metaaldraad ga maken. Daarover later meer.
Lees verder in dag 3