Bellende Bolle 2

De zelfgebouwde bollewagen | spoor Z 1:220

In het artikel Bellende Bolle 1 werd de zo genaamde Bollewagen genoemd. Hij is niet te koop opZ en daarom gewild.

Hier beschrijf ik hoe je zo’n wagen zelf kunt maken. Het is raadzaam dit artikel eerst helemaal door te lezen voor je eraan begint. Bovendien is het een klus voor doorzetters.

Nodig:

 1. donorchassis van 8610 of van de bananenwagen
 2. een messing buisje diameter 6mm
 3. zilverdraad 0,25mm
 4. koperdraad 1mm (trafo), 2mm (installatiedraad)
 5. messing microgaas ca 10 bij 20mm
 6. stukje zwart horrengaas met mazen van ca 1mm
 7. secondelijm gel (zelf neem ik Pattex)
 8. kleine pijpensnijder
 9. zaag of proxxon, dremel met doorslijpschijf
 10. gaatjestang
 11. pincetten
 12. acrylverf en een fijne penseel

  Bollewagen melkvervoer over het spoor

Hakken en plakken

De bananen- of bakwagen die je als donor wilt gebruiken moet eerst op de juiste lengte worden afgekort. Daarvoor snijdt je de pinnetjes van de koppelingen erboven door. Lijm ze vast zodat de koppelingen niet ontsnappen. Nu de metalen plaat eraf halen door de smeltpuntjes af te snijden. Snijdt het chassis door naast de traptreden en aan de andere kant zodat er 9,5mm tussen uit gaat als je hem weer lijmt.

Inkorten chassis voor het maken van de Bollewagen | spoor Z 1:220

Kort de metalen plaat ook met 9,5mm in en lijm die in één chassishelft vast. Snijdt van de andere helft de plastic smeltpuntjes helemaal vlak en lijm hem ook aan de plaat. Snijd nu de wagenbodem uit en lijm het er op. Dan de opschriftenborden uitsnijden en aan weerskanten aan het chassis lijmen zodat ze nog precies onder de wagen bodem zitten. De onderbouw is daarmee zo’n beetje compleet.

Basis van de Bollewagen | spoor Z 1:220
Nu vier buisjes diameter 6mm afkorten tot 10mm. Die moeten wel precies even lang zijn anders worden je containers verschillend. Lijm er nog geen deksels op zoals op mijn foto’s. Dan blijken ze bij montage allemaal scheef te staan en moeten ze er weer af.

Wielasjes van 0,2mm

De wielasjes maak je van acht stripjes 0,2mm karton van 1x4mm. Ik snijd met een papiersnijder een strip van 1mm en deel die in 4mm’s. Plak ze op de juiste afstanden recht onder de container buisjes zodat er straks wieltjes aan kunnen die op rails staan. Met de gaatjestang knip je 4x4x2 = 32 wieltjes uit. Lijm er steeds twee op elkaar voor de juiste dikte en de spaken. Plak de wielen aan de asjes onder de containers.

Bouwen van de Bollewagen | spoor Z 1:220

Lijm de containers op een rijtje in het midden van de wagen, vanaf de kant waar het remmershuisje NIET komt met tussenruimten van 1mm. Let op! Je moet voor het remmershuisje precies 5mm over houden. Snijdt de rails uit en lijm die tegen de wieltjes op exact gelijke afstanden.
Bouwen van de Bollewagen | spoor Z 1:220

Knip de 6,5mm dekseltjes uit en plak ze precies rechtop op de buisjes. Let op! De deksels zijn verschillend. Die met de uitloop moeten aan die kant waar je het remmershuisje links plaatst. Nu zijn de buisjes containers geworden. Snijdt het remmershuisje uit, ook de raampjes. Vouw het scherp, maar voorzichtig en lijm het in elkaar zo dat de laatste kopkant van het karton naar de wagen toe is gericht. Lijm het remmershuis op de overgebleven vrije kant van de wagen en plak het dak er dwars op. De ruwe bovenbouw is klaar.

Bouwen van de Bollewagen | spoor Z 1:220

Detailleren

Dan komt de vreselijke arbeid van het detailleren: Maak van 2mm dik koperdraad vulkranen van 2mm hoog en spoelkranen van 0,5mm hoog voor boven op de containers. De vulkranen nét uit het midden van de wagen aan de kant van de uitloop lijmen. De spoelkranen helemaal aan de andere kant lijmen. Nu hebben de containers nog één vrije plek vóór de spoelkranen. Daar komen ontluchters. Snijdt die uit 1mm dik koperdraad 1mm hoog en lijm ze erop.

Kranen en hekjes voor de Bollewagen | spoor Z 1:220

Ladders

Knip van het horrengaas 8 ladders van 4 vakjes. Let op! de vakjes breed knippen, d.w.z. dat elke trede lager is dan zijn breedte. Lijm ze aan weerszijden langs de containers precies aan de andere kant van het midden dan de vulkranen. Midden ertussen komen straks nog de hekjes.

Buig vier hekjes van 3x6mm uit het dunste koper draad en lijm ze precies op het midden van de containertjes zodat ze één rechte middellijn vormen tussen de ladders en de vulkranen. Knip dan uit het microgaas vier loopvlakjes van 2x6mm en lijm die in één rechte lijn voor de hekjes boven op de containertjes.

Hekken voor de Bollewagen | spoor Z 1:220

Buig het hoge hek vóór het remmershuis. Knip uit gaas weer twee laddertjes, nu van zes vakjes en lijm die aan weerskanten aan het hoge hek en op de bodem.

Buig tenslotte het lagere hek aan het eind van de wagen. Lijm dit op de wagenrand en tegen het remmershuisje aan. Buig tenslotte de rangeerbeugels. Lijm die bovenop het eindhek.

Bollewagen afwerken met verf | spoor Z 1:220

Afwerken met een fijn penseel

Met een zeer fijn penseel de hekjes zwart makenen de kop van de vulkranen wit. Verder nog afwerken naar je eigen smaak. Melk of kokosvet zou ik er niet in doen.

Het resultaat

De Bollewagen | spoor Z 1:220

Meer wagens