Spiegelwagens opZ

08 spiegel1

Wie spiegels bezit, stelt wat voor, vond Lodewijk XIV. Maar die kwamen alleen uit Venetië tegen woekerprijzen. Dus gaf hij in 1665 opdracht thuis spiegels te gaan maken. In 1684 maakte men 357 Franse spiegels voor Versailles.

Acht jaar later werd een bedrijf gevestigd in het kasteel van St. Gobain, de Manufacture Royal des Grandes Glaces. Men blies grote cilinders, sneed ze open en vlakte ze uit tot spiegels. Rond 1702 ontwikkelde het bedrijf het gietproces voor glas en hield het monopolie tot de revolutie in 1789.

08 spiegel2

Rond 1850 nam de vraag naar glas enorm toe. In 1853 werden vestingen geopend in Mannheim en Stolberg.

Nieuwe technieken

Er werden nieuwe technieken ontwikkeld, zoals het harden van glas. Rond 1920 ontwikkelde men het Picardieglas en een machinaal proces van continue fabricage van zogenaamd float glas.

08 spiegel3

Transport per spoor

Nu moest al dit glas ook nog naar allerlei plaatsen van bestemming. Dus werd voor het transport per spoor een speciale wagen ontwikkeld die een groot glasformaat moest kunnen vervoeren. Binnen het toegestane laadprofiel werd gewoekerd en gepuzzeld om tot een wagen te komen die het glas héél overbracht in economisch haalbare hoeveelheden. Die is er ook gekomen: een Spezialwagen die er uit ziet als een rijdende kampeertent voor giraffen. Ik kwam de tekening van deze wagen tegen op het internet.

08 spiegel4

HO-bouwpakket

Rond 1984 publiceerde MIBA een artikel waarin Schiffer Design deze glaswagen introduceerde als H0-bouwpakket.

08 spiegel5

 
Bouwen opZ

Natuurlijk is hij weer nét exotisch genoeg om voor mij te worden gewenst opZ. Dus ging ik aan het tekenen en sloopte mijn zoveelste bananen-wagen. Na flink wat gepruts is hij er na drie pogingen gekomen. De eerste twee belandden in de kachel, maar deze is het!

08 spiegel6

08 spiegel7

Nog meer spiegelwagens

Recentelijk ontdek ik op een website dat er nog meer van die spiegelwagens zijn. Zo is er nog een van de firma St Gobain, maar dan van het filiaal te Mannheim. Ook Leonhardt Weiss heeft er een gehad en niet te vergeten de firma Glashardt te Oberthalgau. Deze vier heb ik gemaakt.

08 spiegel8

Bouwplaatje

Wie het ook eens wil proberen kan hier het bouwplaatje downloaden als PDF. Gewoon afdrukken op 170grams fotokarton. Het chassis van de bananenwagen kort je in tot 35mm. Dan is er nog net ruimte voor een remmershuisje. Dat kun je lenen van een andere wagen of bouwen uit het bouwplaatje. Van de overkapping buig je alleen het middelste (dak) deel om een dunne ronde staaf (sleutelvijl of breipen) en lijmt die om de kopschotjes. Het moet symmetrisch zodat de zijden over het chassis vallen. De hekjes en trap maak je met heel dun metaaldraad. Succes!

P.s. Voorzichtig mee rijden! Het is wel glas!

Meer wagens