Reisgids Thalgau

Hier begint je reis door Thalgau, zo'n beetje het laatste onontdekte land van Europa. Verbaas je over de variëteit aan landschap en architectuur.

Historie

Dan is er nog de typische historie: Rond een burcht en kathedraal groeit de stad Thalbrück. Daarnaast ontstaat het dorp Rosenthal. Bekijk in het Freilichtmuseum hoe uit een Romeinse Burgus de huidige Burcht groeide met zijn Kathedraal. Deze historie koppelt aan bij de échte wereldgeschiedenis.

diorama de landbouw opZ

Diorama's

De graafschap Thalgau is gemaakt uit verwisselbare diorama's zodat het er steeds anders uitziet. Opeens ligt jachtslot Falckenhoff op de plek van een bergkerkje.  Kijk op de kaart hoe ze aan elkaar zijn gepuzzeld. Soms kan het wel met vijf: veeteelt, bosbouw, landbouw, wijnbouw en tuinbouw. De grenzen zijn onzichtbaar zoals hier bij het diorama landbouw:

diorama de landbouw opZ

De maakverhalen geven tips en info voor de modelbouwer in de wereld opZ.

Feit en Fictie

Niederthalgau ligt aan de Thalsee, Oberthalgau is bergachtig. Ze zijn een mix van échte Duitse Länder met hun historische gebouwen. De hele Thalgau grenst aan het land Thÿringen met een tolbrug. Bij aankomst op station Thalbrück valt meteen op dat alles 220 maal zo klein is als elders.

Burcht & Kathedraal

Thalbrück | spoor Z 1:220Als pelgrim naar de Burcht met zijn Dom is natuurlijk het eerste wat je doet op je reis. Later bezoek je nog de historie in het Freilichtmuseum.

De stad Thalbrück

Thalbrück | spoor Z 1:220Rond de kathedraalburcht groeit de stad Thalbrück. Dat begon met een Romeinse Burgus en een tolbrug. Daar dankt de stad zijn naam aan.

Het dorp Rosenthal

diorama Rosenthal beneden opZGa met de trein naar het vestingdorp Rosenthal, de Thÿringse tegenhanger van Thalbrück. Er is jaarmarkt bij Thalbrau en kermis bij het locstation.

Treinen naar Thalbrück

Thalbrück | spoor Z 1:220Thalbrücks paardenbaan wordt een Bergbahn, maar 12 jaar na de Adler komen daar de eerste treinen langs. Dan groeit het treinverkeer explosief.

Schip op Schaal

Thalbrück | spoor Z 1:220De 17de eeuwse St. Alexandra wordt herbouwd. Ludwig II von Bayern komt zijn pronkschip bekijken. Maar er drijft meer in de haven van Thalfluss.

Vliegen over Thalgau

16 vliegen over Thalgau Dorniers DoXNaast vliegtuigen van Thal Air, drijven er ook ballonnen en zeppelins. Maar tante Ju (Junckers 52) en de Do-X komen pootje baden op de Thalsee.

Bergland Oberthalgau

Thalbrück | spoor Z 1:220 Oberthalgau bereik je per smalspoor. In het voorland van de alpen bloeien verhalen over landbouw en veeteelt. Ook zijn er burcht- en kerkdomeinen.

Industrie in Thalgau

29 tallgau erzwerk opZVanouds leverden wedeblauw en hout Thalgau rijkdom. De Industrie brengt Tall Erz en Stern Stahl rond de BW van Thalbrück.