Diorama van hardschuim

Hardschuim 3

De verwisselbare diorama's (zie modulebaan bouwen) van Thalgau hebben een basis van hardschuim, een veelzijdig materiaal waarmee diorama's, modulen en zelfs bruggen worden gebouwd.

Verschillende soorten schuim

Er zijn verschillende soorten hardschuim. Zo is er een harde blauwe soort waarmee je uitstekend kunt isoleren maar minder goed kunt bouwen opZ. Ik gebruik dat gele spul. Het is zachter en daardoor eenvoudig met een breekmesje in vorm te snijden. Neem wel een breekmesje van hoge kwaliteit!

Hardschuim 3

Meerdere lagen lijmen

Er worden meerdere lagen ruwweg op elkaar geplakt met boekbinderslijm of montagekit. let op: montage kit zonder oplosmiddel! Anders zou je kostbare materiaal en zorgvuldig gesneden landschap voor je ogen wegsmelten tot een stinkende plas kunststof. Lees ook lijm wat wanneer.

Hardschuim 2

Vormgeven

Als de lagen op elkaar zijn geplakt wordt het landschap verder gevormd met het breekmesje. Dan komt het leuke werk, aldus Robert. Met een rustig draaiend bandschuurmachientje (schuurpapier K80) vorm je het landschap tot een mooi glooiend heuvelland. De rondingen worden afgewerkt met een spateltje zelfhardende klei. Hieronder zie je als voorbeeld een diorama van het Freilichtmuseum Rosenthal dat al met klei is afgewerkt. Het bouwen en detailleren komt als laatste.

Hardschuim 4

Bruggen en bogen

Dit schuim is ook heel mooi te gebruiken voor het bouwen van bruggen. De bogen worden gevormd met een gatenzaag en bekleed met steentjes.

z module4 04z module4 05

Meer modulen 

Meer diorama's