Lijm plaktijk

plaktijk1

Hieronder beschrijf ik een denkbeeldig plaktraject bij het bouwen van een module voor de spoorbaan. Zo'n module bouw je bijvoorbeeld uit hardschuim in een multiplex kader.

Module lijmen

Aan de binnenkant van dat kader zitten natuurlijk 2cm onder de rand al dunne steunlatjes waarop de schuimplaat komt te liggen. Twee cm dik is genoeg voor modulen op schaal Z. Zet een flinke rand montagekit op die latjes, maar niet aan je kader zodat je later flexibeler kunt werken.

plaktijk1

Heuvel lijmen

Bouw je een grote heuvel, plak dan eventuele volgende lagen ook met montagekit. Een reep kit langs de randen is genoeg. Het midden hoef je niet te doen. Het is zelfs aan te bevelen om het midden eruit te halen want bedrading door een massieve heuvel trekken is een heksentoer.

Diorama lijmen

Op een diorama kun je kleinere landschapsdelen ook met sterke pva-lijm doen. Neem in dat geval een brede kwast boekbinderslijm en bestrijk het hele oppervlak. Zet laag op laag op zijn plek en steek er houten prikkers doorheen, lang genoeg om ze er later weer uit te kunnen trekken.

Rails lijmen

Rails lijm je op de module nooit met contactlijm, maar met niet-watervast drogende pva-lijm. Mocht je traject fout blijken te liggen dan kun je de rails nog recyclen met water. Zelf fixeer ik mijn rails vooraf met spelden en vul ze dan met ballast, een mix van heel fijn zand en vrij dunne pva-lijm. Door de ballast zit alles vast, maar blijft het corrigeerbaar.

plaktijk1

Landschap lijmen

Stoffen zoals vilt plak je op je diorama met een breed penseel boekbinderslijm. Bestrijk het hele oppervlak van je hardschuim heuvel of veld. Werk de stof er vanuit het midden overheen zodat je geen plooien krijgt. Zet de randen vast met veel spelden anders krullen ze op bij droging.

plaktijk1

Bomen en hagen lijmen

Bomen, struiken en hagen fixeer je het beste met superglue. Voor een 'prikboom' prik je een gaatje met een cocktailprikker. Doe maar weinig lijm aan de boom anders moet je lang wachten op droging. Doe nooit lijm op de plek waar struiken of hagen moeten komen maar aan de dingen zelf, zodat je nog wat kunt veranderen als het niet past.

plaktijk1

 

plaktijk1

Gebouwen van karton lijmen

Over kartonbouw ging de eerste tip lijm temmen al en in lijm wat wanneer? onder het kopje hybride: Je hecht met superglue en fixeert met houtlijm. Gebouwen op een diorama zou ik zelf niet vastlijmen maar voorzien van kleine magneetjes. Je kunt ze dan in veiligheid brengen als je aan de 'baan' moet werken en rustig aan op je werkplek detailleren.

plaktijk2

Scenery lijmen

Scenery zoals preiserfiguurtjes, paarden, koeien en schapen plak je in het landschap met superglue. Ook hier weer heel weinig lijm aan de pootjes en van tevoren rustig de plek uitkiezen, want vast is vast en secondenlijm is genadeloos. Er is niets op tegen om grotere scenery die zelf kan staan lós op de baan te zetten zodat je kunt veranderen als je bij voorbeeld foto's wilt maken. Breng ze wel in veiligheid vóór je andere werkzaamheden uitvoert!

plaktijk1

Lijmen is geen exacte wetenschap. Er zijn vast geniale lijmers die nog meer of betere tips hebben. Graag bieden we ruimte aan kennis die de wereld opZ nog mooier kan maken. Ten slotte nog een spreekwoord van onze Duitse vrienden: Kleben tut leben! (kleven doet leven!)

Meer modulen 

Meer diorama's