Lijm temmen

01 snijden houtfineer

Vraag: Hoe lijm je bouwplaatjes van karton?

Superglue

Superglue is de exotische naam voor secondelijm. Men was er destijds zo verbaasd over dat je de indruk kreeg alle wereldproblemen ermee te kunnen oplossen: superglue! Nu zijn er inmiddels heel veel soorten. Maar laat je voor je hobby niet verleiden door perperdure industrielijm. Die heb ik ooit op een beurs gekocht en die meneer zit nu nog te lachen. Het was dun vloeibaar en niet beter dan de goedkoopste die ik kon vinden. Zelf ga ik voor Pattex ultra gel of Loctite gel.

01 lijm temmen

Tussen die merken is weinig verschil. Maar let op: Koop geen aanbiedingen met twee tubes. Meestal zijn dat verouderde en niet-verse lijm bindt slecht af! Ook als je een tubetje niet koel bewaart of in de (zomer)zon laat liggen krijg je vele-minutenlijm. De goedkoopste zijn meestal geen gel en trekken dus draden (ideaal voor spinnewebben).

Dop vast!

Nu kun je van secondenlijm behoorlijk gefrustreerd raken. Na het eerste gebruik zit de dop muurvast. Gebruik geen geweld! Dat werkt averechts. Hier volgt een tip: Neem een tangetje en knijp even zacht in de dop ter hoogte van de schroefdraad. Draai hem een kwart slag en doe het nog eens. Vaak knapt de dop los en kun je hem er zo af draaien. Maak in dat geval het tuitje mechanisch schoon, door te schrappen met een breekmesje. Niet met schuurpapier, want dan vergroot je het lijmoppervlak en zit hij volgende keer écht vast. Het dopje moet je uitharken met bij voorbeeld een klein schroevendraaiertje. Lukt het, dan is dat mooi, maar zo niet koop dan een nieuwe tube en pas steeds de volgende gedragsregel toe:

  1. Maak de tuit schoon voor de dop er op gaat.
  2. Smeer een beetje vet aan de tuit en in het dopje.
  3. Knijp nooit in de tube bij het dichtdraaien.

02 snijden fotokarton

Super fout

Gebruik nooit een speld om je tube te sluiten. Het is verbazend hoe muurvast die komt te zitten. Je kunt de hele tube slopen, maar die speld blijft vast. Rol bij het leegknijpen de tube niet op. Door metaalmoeheid gaan er vouwtjes aan de zijkant lekken en voor je 't weet zitten je vingers vast. Zit de tuit verstopt, dan nooit hard knijpen, maar met een speld open prikken. Knijpen en geweld zijn een herhalingsrecept voor de huisarts om je vingers los te maken. Cyaanacrylaat is giftig, met name de Cyaan! Ventileer, adem de geur zo min mogelijk in en stel er zeker geen kinderen aan bloot. Mocht het toch gebeuren dat je jezelf ergens vastlijmt dan de lijm voorzichtig mechanisch losmaken.
Gebruik geen chemicalien!

01 snijden houtfineer

Plaktijk

Bouwplaatjes van opZ hebben geen plaklipjes. Die zijn opZ storend omdat de materiaaldikte een grote rol speelt. Die dikte is vaak al voldoende als lijmoppervlak. Er zijn twee lijmmethoden:

  1. Kopse kanten lijm ik altijd met superglue gel.
  2. Vlak-op-vlak bestrijk ik met 10% verdunde houtlijm Zo versterk ik bij voorbeeld onderdelen.

Gebruik in alle gevallen weinig lijm. Niet uit gierigheid, maar veel superglue bindt ook veel trager af en veel houtlijm maakt droge bulten. Mocht iets gelijmds toch weer losbreken, gebruik dan niet nog meer lijm, want het afbinden duurt dan steeds langer. Lijm op lijm werkt niet. Reinig eerst beide zijden mechanisch en wees weer zuinig met lijm. Ga je transparante onderdelen lijmen, zoals met de inkjet geprinte ramen, lijm dan de emulsiekant. Dat is de kant waarop je hebt geprint (waarop de eventuele letters ongespiegeld zijn). Breng de lijm niet aan op de sheet zelf, want dan slaat die wit uit. Lijm bij voorbeeld de achterkant van een raam opening, leg het raam er van achter zo losjes mogelijk op en bekijk onmiddellijk van vooraf of het goed zit. Omdat je met gel werkt kun je nog heel even corrigeren. Zit hij scheef dan moet hij er weer af en moet je een reserveraam aanspreken.

Er zijn vast nog veel meer handigheden die ik hier niet heb genoemd. Wie op dit gebied het ei van Columbus heeft, wordt van harte uitgenodigd te reageren. Wat zal de wereld (opZ) mooi worden als we allemaal goed leren lijmen!