Een loc lakken

Hoe lak ik een lok

Vraag: "Ik heb een loc met lakschade die ik een andere kleur wil geven. Moet ik eerst de verf strippen of kan ik er overheen lakken?"

Als een loc technisch goed is dan is het de moeite waard om hem te lakken. Anders kun je hem nog als vitrinemodel opstellen.

Wanneer je (met een loep) constateert dat de lak er dik opzit zodat details als leidingen en klinknageltjes zijn 'ondergesneeuwd' dan moet de loc volledig worden gestript. Het handigst gaat dat door hem een tijdje in een zo klein mogelijk potje Thinner te zetten en daarna met een stug penseel schoon te poetsen. Die Thinner gooi je door een koffiefilter om opnieuw te gebruiken.

De kleinste laksporen uit kiertjes en gaatjes krabbel je weg met een naald. Zelf heb ik een (lijm)naald gemaakt in een oude scalpel. Dat werkt goed. Is er nog voldoende detail dan komt de volgende keuze:

Donker

Mocht het een egaal zwarte moeten worden van de D.R.G. of D.B., dan kun je hem gewoon bijwerken. Als je er bij stil staat dat deze locs er in het gebruik vaak afgeleefd uitzagen kun je zelfs overwegen hem te 'weatheren'.

z module2 01

Op oude gebruiksfoto's, zie je vaak kalksporen van gemorst water (verdampt door de hete ketel) en overal kolengruis. De rood gelakte onderstellen waren vaak zeer door olie en spoorzand vervuild. Dit is overigens als lakproject het leukst om te beginnen en je lekker uit te leven.

Licht

Moet de loc lichter van kleur worden, bijv. van zwart naar een Länderbahnkleur, dan kun je hem het beste eerst een lichte basislaag geven. Het mooiste is om die te spuiten. Hij wordt dan egaal, maar er moeten dan ook nieuwe details op (locnr, maatschappij, koperen leidingen etc.)

In de tijd van de Länderbahnlocs was de machinist de trotse kapitein op zijn schip. Hij werd dan ook op het onderhoud van zijn machine beoordeeld zodat die er meestal onberispelijk uitzag. Zo'n loc moet je dus geen gebruikssporen meegeven. Aan oude zwartwitfoto's heb je weinig houvast voor de kleur, maar er is veel (model) documentatie over de Länderbahnen.

z module2 01

Moderne museumlocs worden vaak ook uitgebreid vertroeteld dus aan kleurenfoto's daarvan heb je weinig, tenzij je nou nét een museumloc wilt maken. Dan kun je ook écht elk detail overnemen en jezelf tot in lengte van dagen werk bezorgen. De hoofdzaak van alles is dat je er plezier in hebt!