Rillen en snijden!

01 snijden houtfineer

Vraag: Hoe snijd ik karton en fineer?

Geen angst! Dit is een snijtip. Echte profs maken natuurlijk gebruik van perperdure scalpels en superspitse precisiemesjes, maar als amateur geef ik zelf de voorkeur aan een simpel breekmesje.Ik koop ze dan wél van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dan zijn ze wat duurder in aanschaf, maar door deze tip juist voordeliger!

Onder het mes

 

03 snijden breekmesje

Er is een enorm scala materialen dat zich 'onder het mes' verschillend gedraagt. Zo is fotokarton redelijk an-isotroop, d.w.z. het gedraagt zich in alle richtingen ongeveer hetzelfde. Houtfineer heeft natuurlijk een nerf die de snijrichting bepaalt. Dwars op de nerf snijden is zwaarder, maar in de lengterichting wil je mesje altijd met de houtnerf mee en is een rechte lijn lastig. Zorg dus altijd voor een vlijmscherp mes!

02 snijden fotokarton

Scherp houden

Daar heb je 't al! Heb je nu een goedkoop breekmesje dan moet je daar om de haverklap een stukje afbreken om hem weer scherp te hebben (als je dat stukje bij kracht zetten al sowieso niet om je oren kreeg, want zo’n goedkope is nog gevaarlijk ook). Heb je nu een dure, maar stevige, dan neem je een stuk waterproof schuurpapier korreltje P1000 en haalt de mespunt daar van onder naar boven enkele malen lichtjes overheen en voila... mes scherp!

Rillen

Rillen is het voorbewerken van een vouw. Wil je karton scherp vouwen dan moet je de binnenbocht 'rillen'. Doe je dat nu met je scherpe mesje dan heb je geen vouw maar een extra lijmklus. Leg dus een korter afgebroken mesje dat lekker bot is geworden opzij en wissel dat om als je wilt rillen. Handiger nog is een oude houder met een bot geworden mesje opzij te leggen voor het rilwerk.

Heb je dat allemaal niet dan kun je je nog scherpe breekmesje natuurlijk ook botweg over dat schuurpapier halen tot de punt stomp is, vervolgens rillen en daarna weer aanscherpen om te snijden. Maar voor de echt professionele amateur is dat barbaars.